En blogg om det inre livet på Omni, om vårt nyhetsarbete, om våra utvecklingsprojekt och om våra planer framåt. – Markus Gustafsson, chefredaktör.

Smygpremiär idag: Omni beta-lanseras som nyhetstjänst på webben

I november lanserade vi Omni som app för iPhone, några veckor senare för Android. Mottagandet från er läsare har varit underbart att ta del av: Högsta betyg i alla undersökningar och mätvärdena visar att Omni redan är Sveriges mest frekvent lästa nyhetstjänst (8.75 besök/unik besökare och vecka).

Men ni läsare har även kommit med kloka förslag på förbättringar och önskat nya funktioner. Mest efterfrågat, näst efter pushnotiser, är att vi även ska finnas när ni sitter vid datorn.

Sagt och gjort – i dag är det dags för nästa stora steg: Omni beta-lanseras som webbtjänst.

http://beta.omni.se

Testa redan nu – och sprid gärna till vänner och bekanta. På Twitter, Facebook – eller vart ni vill.

Webbtjänsten fungerar lika bra på datorn som på tablet och mobilen. Den är fantastisk snabb, om vi får säga det själva. Du behöver inte logga in för att använda och den är förstås helt gratis.

Precis som Omni-appen är webbtjänsten ett helt nytt sätt att uppleva nyheter:

  • Alla mediers nyheter och perspektiv – på ett ställe.
  • Unik nyhetsöverblick med korta sammanfattningar av alla nyheter.
  • Möjlighet att få mer av det som intresserar dig mest – oavsett om det är ett fotbollslag, en bransch eller en nyhetsstory – med hjälp av våra ämnestaggar.
  • Däremot finns inte nyhetsmixern (som ni kanske har testat i appen) eller funktionen att spara sina bevakningar i den här webbversionen. Inte än, i alla fall.

Webbversionen av Omni har skapats av Omnis utvecklingsteam under ledning av Catarina Smedshammar och Stefan Pettersson. De har gjort ett helt fantastiskt arbete. Tack också ni läsare som har varit här och testat den tillsammans med oss.

”Den som redan är Omni-läsare i mobilen kommer att känna igen sig i webbtjänsten. Samma innehåll, samma enkla nyhetsöverblick. Det har varit en stor fördel att vi började med mobilen, det har gjort att vi naturligt koncentrerar oss på enkelheten och det som är kärnan i nyhetsupplevelsen”, säger Catarina Smedshammar, användbarhetsexpert på Omni.

Men Omni är under ständig utveckling, vi blir aldrig nöjda. Hela idén till Omni kom fram när jag och Omnis andra grundare, Ian Vännman, åt frukostar med nyhetsläsare. Många frukostar. Över morgonkaffe och mackor gick vi varje dag igenom en ny läsares nyhetskonsumtion. Nyhetsdygnen kartlades, minut för minut. Vilken är den första appen du öppnar? Varför? Vad läser du på bussen? Du nöjer dig inte med en nyhetssajt, varför? Etc. Men framför allt gick vi på djupet med de problem många upplever med dagens nyhetssajter. Och utifrån de lärdomarna har vi utvecklat Omni.

Nu vill vi veta vad ni tycker om beta.omni.se! Maila oss eller skriv direkt i vårt tyck-till-forum.

Och skulle du mot förmodan inte ha laddat ner appen – så är det hög tid nu. Ladda ner här.

//Markus

PS: Jodå, även pushnotiser kommer. Inom kort.

Välkomna till Omni, Josefin och Elin!

Omni fortsätter bygga Sveriges vassaste och roligaste redaktörsteam. Precis i dagarna har vi rekryterat Josefin Pehrson som ny nyhets- och utvecklingsredaktör. Josefin kommer närmast från Svenska Dagbladet där hon har varit nyhetsreporter i tre år. Dessförinnan arbetade Josefin på Helsingborgs Dagblad.

Samtidigt har också Elin Joleby börjat på ett längre vikariat som nyhets- och utvecklingsredaktör. Elin har arbetat 3,5 år på Sveriges Radio i Malmö som reporter och producent. På SR var Elin bland annat reporter på P3 Nyheter och producent för Morgonpasset med Diego & Knyckare. Det senaste året har Elin varit researcher på TV4 Nyhetsmorgon i Stockholm.

Varmt välkomna till Omni, Elin och Josefin!

//Markus

Tre frågor till Elin Joleby, ny redaktör på Omni

Namn: Elin Joleby, 29

Familj: Sambo

Bor: Bor i Vasastan i Stockholm

Gör på Omni: Börjar som ny nyhets- och utvecklingsredaktör

Varför ville du börja på Omni?

– För att det är en häftig och nytänkande nyhetstjänst som jag verkligen tror på själv. Dessutom är det ett kreativt och roligt gäng att arbeta med. Inte minst är det roligt att var mitt i nyhetsflödet i Sverige och världen.

Vad tycker du är bra med Omni?

– Lättillgängligheten, att man får det viktigaste presenterat på ett ställe. Enkelt och snyggt – och att man alltid erbjuds fördjupning och perspektiv på nyheterna.

Hur har första dagarna på nya jobbet känts?

– Jättebra. Intensivt och roligt. Jag har blivit väldigt sugen på att komma igång och jobba.

Vad gör du när du inte jobbar då?

– Hänger på Hemnet och drömmer om en egen balkong!

Tre frågor till Josefin Pehrson, ny redaktör på Omni

Namn: Josefin Pehrson, 29

Familj: Sambo

Bor: På Södermalm i Stockholm

Gör på Omni: Börjar som ny nyhets- och utvecklingsredaktör

Varför ville du börja på Omni?

– För att jag vill vara med där det framtida medieanvändandet skapas. Jag tycker det är spännande att se hur mycket mer man kan få ut av all den journalistik som finns där ute, inte minst internationellt.

Vad tycker du är bra med Omni?

– Att Omni snabbt ger överblick även på komplicerade skeenden och politiska frågor. Och att läsaren själv kan välja att ta del av olika infallsvinklar på en och samma nyhet. Precis innan Omni lanserades hade jag själv suttit och funderat på att jag vill ha precis en sådan tjänst.

Hur har första dagarna på nya jobbet varit?

– Väldigt roligt, inte minst har jag fått en väldigt gedigen introduktion. Jag har fått sätta mig in i hela tanken bakom tjänsten och hur man på Omni tillsammans har kommit fram till vad man vill göra. Det märks att alla är med och bidrar till att hela tiden förbättra och utveckla.

Och annars?

– Haha. Vet inte. Jag är lite blank i huvudet just nu. Jag går precis av ett långt arbetspass och har inrikesnyheter snarare än personliga reflektioner i huvudet...

Så tycker läsarna – om Omni

Vi har nu sammanställt en enkät som 200 av er Omni-läsare har svarat på under januari. Och det är en – milt sagt – härlig känsla att läsa svaren. Inte minst mycket lärorik. Tack alla ni som har svarat!

Här är några av svaren:

Det innebär alltså att 91 procent gav något av de tre högsta värdena på den 7-gradiga skalan. Helt fantastiskt! För att vara riktigt säkra på hur svaren skulle tolkas, så ställde vi fler frågor på samma tema:

Som om det inte vore nog bad vi de 200 läsarna också att svara på frågan vilken nyhetstjänst de nu – efter att ha prövat Omni – anser är den bästa. Vi blev nästan lite generade över det översvallande svaret:

Men den fråga – och de svar – i enkäten som kanske har störst betydelse för Omni framåt är nog ändå detta:

Vi ser ju redan, inte minst på Twitter, hur ni läsare börjar sprida kännedomen om Omni. Det är helt underbart att läsa er. Annonskampanjer i alla ära, men just detta kommer var mycket mer värt framåt. Här kan ni se lite av det som Omni-läsare har skrivit om oss på Twitter.

I enkäten ställde vi förstås också många detaljfrågor om vilka funktioner och vilket innehåll ni läsare uppskattar mest etc. Det som uppskattas mest är "Alla olika källor på ett ställe" och "Nyhetsöversikten" . På delad tredjeplats kom "Nyhetssammanfattningarna", "De många perspektiven på nyheter" och "Att man kan följa ämnen".

På samma sätt ställde vi frågan vad ni saknar mest i Omni. Mest saknat är push (både för breaking news och ämnen som ni följer) liksom att kunna läsa Omni på fler plattformar än i telefonen. Vi kan väl här och nu avslöja att ni – förhoppningsvis – inte behöver vänta särskilt länge på varken push eller Omni på fler plattformar... Vi återkommer om detta!

När det handlar om statistik kan vi berätta att 50 procent av de som laddat ner och använt Omni en gång blir aktiva användare/läsare. Eller mer korrekt: 50 procent blir mycket, mycket aktiva användare. En genomsnittlig användare av Omni är inne över 7 gånger i veckan och läser oss, vilket är ett dubbelt så högt värde än samtliga andra svenska nyhetstjänster undantaget Aftonbladet (deras motsvarande värde är 6,1).

Men samtidigt ska sägas: vi ska vara ödmjuka inför den resa vi har framför oss med Omni. Vi är bara 12 veckor gamla och vårt varumärke är förstås relativt okänt. Vi slåss inte minst mot både hårt inbitna vanemönster och för uppmärksamheten bland varumärken som funnits i hundra år och mer därtill.

Vi ser resan med Omni som ett maratonlopp och vi har precis, precis lämnat startlinjen. Men det kunde nog inte ha startat bättre, vilket den här enkäten är ännu ett fint tecken på. Tack alla ni läsare som har gjort detta möjligt!

//Markus

Snart finns Omni – för Pebble

Vilken dag som helst öppnar smartklockan Pebble sin egen appbutik. Från Pebble Appstore kommer användarna kunna ladda ner nya watchfaces, urtavlor, och applikationer från tjänster som Yelp! och Foursquare. Och en liten app från Omni, förstås.

Omnis Pepple-app är en urtavla som innebär att du – förutom att se tiden – alltid också har senaste nyheterna från Omni på armen. Det är Stefan Pettersson, leadutvecklare för Omnis frontend-team, som har utvecklat Omni för Pebble.

– Det är spännande med nya plattformar som passar in i människors vardag på ett annat sätt än mobil och dator. Och självklart tycker jag att Omni skall vara med där saker händer så det var ett passande litet julprojekt för mig.

Vilka andra plattformar tycker du Omni borde komma på?

– Vi har redan en tydlig plan för det: vi vill komma till både desktop och iPad nu i år, utöver vidareutveckling på både iPhone och Android. Men vi är öppna och nyfikna även på annat.

Handen på hjärtat, är Pebble så bra som alla låter påskina?

– Pebble var startskottet på smartwatch och wearable tech intresset vi ser idag, där många aktörer, nya så väl som gamla jättar, vill in. Pebble är bara början, men öppenheten i plattformen sätter inga restriktioner för innovation. Nu med alla fördelar version 2.0 av deras mjukvara för med sig spår jag att det blir lite av en revolution med nya intressanta tillämpningar och användningsområden inom kort.

Stefan Pettersson är leadutvecklare för Omnis frontend-team. Stefan har en lång bakgrund inom både mobil, internet och spelbranschen. Innan han kom till Omni var han (programmerande) vd på spelutvecklaren Expansive Worlds. Han är utbildad civilingenjör vid KTH, men började knappa in kod redan som 8-åring på en VIC20.

/Markus

Lite snyggare Omni för iPhone!

Vi har uppdaterat Omnis design för iPhone. Små förändringar, som förhoppningsvis känns så naturliga att du knappt ser dem... På bilden ovan ser du gamla designen till vänster, nya till höger.

I korthet har vi bättre anpassat vårt formspråk för iOS7. Du ser det i en del detaljer, så som typografi i menyer och våra ikoner. Lite lättare, lite snyggare.

Det är nu också lite lättare och tydligare hur man delar vårt innehåll på Twitter, Facebook etc. Tydliga större delningsknappar längst ner i artiklarna, som komplement till delningsknappen som ligger kvar längst upp till höger.

Hoppas du gillar förändringarna! Hör mer än gärna av er med feedback!

/Ian och Markus, grundare