En blogg om det inre livet på Omni, om vårt nyhetsarbete, om våra utvecklingsprojekt och om våra planer framåt. – Markus Gustafsson, chefredaktör.

Äntligen! Nu får du pushnotiser från Omni!

En av de mest efterfrågade funktionerna av er läsare har varit att få pushnotiser vid stora nyhetshändelser. Sagt och gjort: Från och med i dag får ni som använder senaste versionen av Omni för iPhone pushnotiser om stora nyheter.

Och det var lite på tiden, får vi erkänna.

Med Omnis pushnotiser kommer du vara en av de första att veta när något stort har hänt.

Unikt med Omnis pushnotiser är också att de tar hänsyn till dina inställningar i "Min nyhetsmix". Det innebär att du inte får pushnotiser i de ämnen som du valt att stänga av i din nyhetsmix.

Inte minst hoppas vi att du upplever pushnotiser från Omni som både relevanta – och rakt och sakligt formulerade.

Med senaste uppdateringen av Omni i App Store finns ytterligare en ny funktion: Näst längst upp i vänsternavigeringen finns “Mina ämnen” där nyheter från alla ämnen som du följer är samlade och lätt tillgängliga.

Du laddar ner senaste versionen av Omni här.

För att få pushnotiser måste du ha uppdaterat till senaste versionen av Omni i App Store och även startat ha appen minst en gång därefter för att notiserna ska aktiveras.

Precis som med andra appar kan du enkelt sätta på och stänga av Omnis pushnotiser via "Notiscenter" under inställningarna i din iPhone.

Detta är förstås bara ett första litet steg med pushnotiser från Omni. Det finns oändliga möjligheter för hur vi kan utveckla pushnotiserna framåt. Kom mer än gärna med idéer och berätta vad du saknar!

//Markus

PS. Vad tycker du om pushnotiserna som du nu får från Omni? Skickar vi om rätt nyheter? För ofta eller för sällan? Berätta! Maila mig gärna och berätta.

Ny funktion i Omni: Alla dina ämnen på ett ställe

Grattis alla iPhone-användare: Med senaste uppdateringen av Omni i App Store finns en ny liten smart funktion. Näst längst upp i vänsternavigeringen finns nu "Mina ämnen" där nyheter från alla ämnen som du följer är samlade och lätt tillgängliga.

För dig som inte är bekant med ämnena i Omni: Under varje artikel i Omni finns ämnes-taggar. Det kan handla om nyhetshändelsen i sig som man kan läsa mer om och följa (exempel: "Försvunna Malaysiaplanet", "Ukraina-krisen" etc) eller om ämnen ("Politik", "Skola och utbildning" etc) eller personer, företag och organisationer ("Zlatan Ibrahimovic", "Djurgården", "Apple" etc).

Genom att trycka på ämnestaggarna kan du läsa mer och fördjupa dig i ämnet – och även lägga upp en bevakning (använda följ-knappen längst upp till höger på ämnessidorna). Du hittar dina följda ämnen i väntermenyn. Från och med idag har du dessutom innehållet från alla ämnen som du följer samlade på en enda sida: tryck på "Mina ämnen" näst längst upp i vänstermenyn.

Vi hoppas att du uppskattar den lilla nya funktionen! Vi har förstås mycket kvar att utveckla kring ämnesbevakningen och kommer aldrig att bli riktigt nöjda. Ni läsare har också gett mycket relevant input och kloka idéer kring just ämnena. Så detta är bara litet steg för att ytterligare förbättra ämnesbevakningen. Vi testar just nu funktionen endast för de av er som använder Omni på iPhone. På sikt hoppas vi förstås att funktionen kommer att finnas på alla våra plattformar.

Frågor, synpunkter och idéer! Hör mer än gärna av dig!

//Markus

Wow! Omni utsedd till Europas bästa nyhetstjänst i mobilen!

Wow! Vilken grej! I kväll utsågs Omni till Europas bästa nyhetstjänst i mobilen. The Guardian vann samtidigt som bästa nyhetssajt och BBC för hur de arbetar med TV online. Det kändes som helt rätt kollegor att dela scenen med när vi i kväll var i London för att ta emot priset från Wan-Ifra (World Association of Newspapers and News Publishers).

Stort tack alla läsare! Det är lika mycket ni som vi som vunnit detta pris. Utan er feedback, utan alla intervjuer och användartester med er, utan alla enkäter som många av er har besvarat och utan alla era idéer, synpunkter och klagomål skulle Omni aldrig blivit det som vi nu är!

Men resan med Omni har bara börjat. Fina priser till trots blir vi aldrig nöjda, vi kan alltid bli bättre. Vårt löfte är att vi ständigt ska fortsätta att utveckla Omni – tillsammans med er.

//Markus

Här kan ni läsa vårt pressmeddelande om priset i kväll:

Omni utsedd till Europas bästa nyhetstjänst i mobilen

The Guardian vann som bästa nyhetssajt, BBC för hur de arbetar med TV online – och Omni tog hem förstaplaceringen som Europas bästa nyhetstjänst i mobilen. Det avslöjades när Wan-Ifra (World Association of Newspapers and News Publishers) utsåg vinnarna av "European Digital Media Awards" i London i kväll.

– Det känns magiskt. Det är ett fantastiskt erkännande till alla i vårt underbara team på Omni. Det är också ett bevis på hur framtidens nyhetstjänster måste utvecklas: tillsammans med läsarna och med IT och redaktion som arbetar hand-i-hand, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och grundare.

Priset innebär prisregn över Omni. Så sent som igår prisades Omni av en annan jury – Society för Newsdesign Scandinavia – som bäst designade nyhetsapp i Skandinavien.

– Kärnan i vårt koncept består av två saker: enkelheten och att utgå från användarna i allt vi gör. Vi har egentligen inte haft en jättetydlig idé om själva designen, utan den är resultatet av läsarnas tester och användning, säger Catarina Smedshammar, användbarhetsexpert på Omni.

Utvecklingen av Omni började med att svenska nyhetsläsare intervjuades över frukostar. Varje dag gicks en ny läsares nyhetskonsumtion igenom. Nyhetsdygnen kartlades, minut för minut.

– Vilken är den första appen du öppnar? Varför? Vad läser du på bussen? Du nöjer dig inte med en nyhetssajt, varför? Allt det där gick vi igenom. Ganska snart blev det uppenbart att många inte är riktigt nöjda med dagens nyhetssajter och att det finns andra och bättre sätt att läsa nyheter på, säger Markus Gustafsson.

Resultatet blev ett helt nytt sätt att uppleva nyheter: Omni. Omnis tio redaktörer arbetar som en slags nyheternas DJ:s – curators – i nyhetsflödet och samlar nyheter, perspektiv och infallsvinklar från all världens medier. Läsarna får alla nyheter och perspektiv – på ett ställe. Dessutom ger Omni sammanfattningar av alla nyheter och unika möjligheter till fördjupning.

Omni lanserade som app för iPhone och Android i slutet av förra året. Mottagandet från läsarna har varit fantastiskt: Högsta betyg i alla våra undersökningar och Omni har redan blivit Sveriges mest frekvent lästa nyhetstjänst (över 8 besök/ub/vecka). I förra veckan lanserades Omni även för webben på www.omni.se

Redan före lansering prisades Omni som Årets Innovation i den svenska mediebranschen (utsedd av Tidningsutgivarna/Medievärlden) med motiveringen "Omni lägger sig som en guidande matris över nyhetsflödet – med användaren i centrum. Du får det innehåll du väljer. I din älskade mobil. Utvalt. Snyggt. Enkelt. Genialt"

Läs mer om vinnarna av European Digital Media Awards här

Omni prisas igen – för bästa design

Nu är det klart: Omni prisas för sin design när Society for Newsdesign Scandinavia utser de bäst designade onlinetjänsterna i Sverige och övriga Skandinavien. Som enda svensk app är Omni nominerad att bli vinnare av antingen guld- eller silvermedalj i mobil- och tabletklassen.

– Ett fantastiskt fint erkännande. Nu sporras vi till att göra ett minst lika bra jobb på alla plattformar som Omni kommer till, säger Catarina Smedshammar, användbarhetsexpert på Omni.

Vad är nyckeln till en bra designad app?

– I vårt fall har det varit två saker: enkelheten och att utgå från användarna i allt vi gör. Vi har egentligen inte haft en jättetydlig idé om själva designen, utan den är resultatet av läsarnas tester och användning. Genom att arbeta iterativt tillsammans med läsarna har vi kommit fram till den design ni nu ser i Omni, säger Catarina Smedshammar.

Att Omni har börjat som app, hur påverkar det designarbetet?

– Väldigt mycket och till det bättre. Det gör att vi har tvingats prioritera väldigt hårt och koncentrera oss på det som är kärnan i själva användarupplevelsen. Det är hela tiden nyhetsinnehållet som ska stå i centrum, utan saker i periferin som stör upplevelsen.

Hur tar ni mobildesignen med till andra plattformar, som desktop och iPad?

– Vi lanserades ju nyligen som webbtjänst på Omni.se. Det var en stor fördel för den utvecklingen att vi just hade börjat mobilt. Den som redan är Omni-läsare i mobilen kommer att känna igen sig i designen på Omni.se väldigt väl: lika enkelt och samma nyhetsöverblick.

Många i Team Omni har varit inblandade längs vägen i designarbetet med Omni-appen, men mest involverade har Catarina Smedshammar (användbarhetsexpert), Stefan Pettersson (leadutvecklare), Victor Rendon Rapp (iOS-utvecklare) och Ian Vännman (grundare) varit. Det är också de som får åka till Köpenhamn i oktober och veta om det blir guld- eller silvermedalj. Övriga nominerade kan ni läsa om här.

– Synd bara att inte Omni som webbtjänst fanns när juryn utsåg finalisterna. Jag tror att vi hade haft goda chanser i den kategorin också, säger Ian Vännman, en av grundarna på Omni.

Redan före lansering prisades Omni som Årets Innovation i mediebranschen 2013 (utsedd av Tidningsutgivarna/Medievärlden) med motiveringen “Omni lägger sig som en guidande matris över nyhetsflödet – med användaren i centrum. Du får det innehåll du väljer. I din älskade mobil. Utvalt. Snyggt. Enkelt. Genialt”

Premiär: Idag lanseras Omni.se!

Kära Omni-läsare,

Efter att flera tusen av er har testat Omni som webbtjänst en tid: Idag lanserar vi Omni på webben!

Varmt välkomna in till: www.omni.se

Webbtjänsten fungerar lika bra på datorn som på tablet och mobilen. Den är fantastiskt snabb, om vi får säga det själva. Du behöver inte logga in för att använda Omni.se och den är förstås helt gratis.

Sprid gärna ordet om Omni.se till vänner och bekanta. På Twitter, Facebook – eller vart ni vill.

En av styrkorna med Omni.se är – precis som i appen – hur du som läsare kan fördjupa dig och följa i nyhetsutvecklingen i de ämnen och frågor som intresserar dig mest.

Här några exempel:

Krisen i Ukraina

Läs allt om vad Omni har skrivit om Krisen i Ukraina här

Skola & Utbildning

Läs allt om vad Omni har skrivit om Skola & Utbildning här

Övervakningsskandalen

Läs allt om vad Omni har skrivit om Övervakningsskandalen här

Ni som redan är Omni-läsare i mobilen kommer att känna igen er i webbtjänsten. Samma innehåll, samma enkla nyhetsöverblick. På Omni.se får ni:

  • Fler perspektiv: Alla mediers perspektiv och infallsvinklar – på ett ställe.
  • Nyhetsöversikt: Snabb nyhetsöversikt med korta sammanfattningar av alla nyheter.
  • Mer av det som intresserar dig mest. Unika möjligheter att läsa mer om ämnen och följa nyhetshändelser.
  • Ännu mer funktionalitet i mobilen: Med Omni som mobilapp kan du även ställa in din egen nyhetsmix och lägga upp bevakningar. Den funktionaliteten finns ännu inte i webbtjänsten.

Sen ska sägas: vi är långt ifrån klara. Omni är under ständig utveckling och vi är det tillsammans med er läsare. Feedback från dig är vår bästa källa till utveckling och vi är mycket tacksamma för dina synpunkter, kritik eller idéer. Maila mig därför gärna eller skriv direkt i vårt läsarforum – och berätta vad du tycker om Omni på webben!

//Markus