En blogg om det inre livet på Omni, om vårt nyhetsarbete, om våra utvecklingsprojekt och om våra planer framåt. – Markus Gustafsson, chefredaktör.

En hälsning från en läsare…

Vi får så mycket härlig feedback från våra läsare. Fick just precis ett mail från läsaren Kevin som vi bara måste låta er läsa, det gjorde vår dag på Omni! Tack Kevin!

Väldigt bra!

Jag måste bara ge er positiv feedback på Omni. Appen är med dess alla funktioner är otroligt användbar och den helt klart bästa appen jag använt. Jag fullkomligt älskar hur ni kopplar ihop alla artiklar om en och samma sak och att det är så lätt att läsa vidare och fördjupa sig i ämnen. Ni har helt tagit bort mitt zappande mellan olika nyhetsappar.

Jag hoppas på att en dag även kunna läsa mina lokala nyheter här På Facebook finns en sida som heter Overview som sammanställer alla nyheter från exempelvis Kungsbacka där jag bor.

Aldrig förut har en app varit så självklar för mej att använda dagligen, som Omni är. Navigeringen är klockren och innehållet näst intill fulländat!

Kevin

Stjärnorna på Omni: Oscar sover aldrig – under VM

Oscar Nelson, 28 år, är en av Omnis redaktörer på plats i Almedalen. Samtidigt håller han ihop Omnis VM-bevakning.

Hur hinner du med både VM och Almedalen samtidigt, sover du aldrig?

– Vem sover när det är VM? Vem sover när det är Almedalen? Det är något jag får göra om två veckor.

Vad är roligast att med att jobba på Omni?

– Att varje dag få jobba med stora nyhetshändelser kombinerat med friheten i jobbet. Jag är min egen nyhetschef och tvingas ta egna snabba beslut i skarpt nyhetsläge. Eftersom det är ett liten redaktion får jag också möjlighet att påverka vad Omni ska vara om ett, två eller tre år. Det är väldigt utvecklande.

Du sitter ibland ensam och arbetar om nätterna. Är du en ensamvarg?

– Tvärtom! Men någon måste smutsa ner händerna.

Okej, du som faktiskt vet: vilka vinner fotbolls-VM?

– Mitt rationella svar: Tyskland. Det blir nog deras VM. Men jag är sällan logisk när det gäller sporttippande. Eftersom jag alltid satsar med hjärtat hoppas jag att Belgien vinner. Det är dags för en underdog att vinna VM!

Namn: Oscar Nelson

Familj: Sambo

Bor: Bagarmossen, Stockholm

Gör på Omni: Nyhetsredaktör. Sportansvarig.

Gjorde tidigare: Nyhetsreporter på BLT, Metro och Aftonbladet.

/Markus

Stjärnorna på Omni: Han samordnar politiken

Calle Sandstedt, 28, är politikansvarig på Omni och samordnar bevakningen under Almedalsveckan från en lägenhet på Mellangatan i Visby.

Är det ett jobb eller ett nöje att vara i Almedalen?

– Både och. Det är en av årets mest betungande arbetsveckor, men det är också en av de roligaste. Det är roligt eftersom det är utmanande. Alla medier har egentligen tillgång till samma nyhetsutbud och vinklar, så mycket handlar om hur man presenterar och paketerar det som händer här. Dessutom är det en ynnest att få arbeta med saker man är väldigt intresserad av, det gör det till ett nöje.

Omni har den mesta och bästa bevakningen av Almedalsveckan. Vad gör Omni bättre än andra?

– Vi har goda möjligheter att sticka ut, eftersom vi kan välja det bästa från alla medier. Väldigt ofta kan vi förgylla det materialet med fler källor, analyser och instick. Sedan har vi landat i ett ganska bra tonläge: initierat men inte snaskigt.

Du rekryterades från Svenska Dagbladet där du var nyhetsredaktör. Hur skiljer det sig att jobba för Omni?

– Principen är densamma, jag scannar världen och nyhetsvärderar den sedan. Den stora skillnaden är väl att jag nu formulerar texterna själv och att jag har tillgång till ett större råmaterial.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Youtubar Bill O'Reilly och Bill Hicks, lyssnar på Stevie Nicks, pratar och ser på tv-serier med sambon Matilda, inbillar mig att jag löptränar inför Stockholms Halvmarathon och leker med syskonbarn.

Men handen på hjärtat, såg du på Löfven i kväll eller Holland-Mexico?

– Det blev en härlig mix av politik och fotboll. Såg andra halvleken, som ju också var mest händelserik.

Namn: Calle Sandstedt

Familj: Sambo, mamma, pappa, tre äldre systrar och fem syskonbarn.

Bor: Kungsholmen i Stockholm.

Gör på Omni: Politikansvarig utvecklings- och nyhetsredaktör.

Gjorde tidigare: Tidigare nyhetsredaktör på SvD och innan dess webbredaktör på Sydsvenskan. Studerade idéhistoria och journalistik i Lund.

/Markus

Nytt rekord: Omni har 700 journalister i Almedalen

Nej, nu gjorde jag det vi på Omni har förbjudit oss att göra: skrev en klickmaximerande och skruvad rubrik. Det ligger visserligen ett uns av sanning i rubriken, men den är förstås både tokvinklad och skruvad. Bara för att få dig att läsa det här.

Det jag möjligen vann i klick – förlorade jag nog i förtroende. Känner du dig lite besviken, lite smålurad? När vi intervjuar nyhetsläsare berättar de att de ofta känner sig smålurade när de läser svenska nyhetssajters rubriker. Av ungefär de skälen skriver vi på Omni en helt annan typ av rubriker än de du hittar DN.se, SvD.se, Aftonbladet.se, DI.se etc. Jag vet inte om du har tänkt på det, men på Omni försöker vi skriva så raka och förklarande rubriker som möjligt. Självklart ska de vara intresseväckande, men läsarnyttan går långt före klickmaximerandet. Frågan ska inte bli hängande kvar i luften efter att du har läst rubriken. Du ska direkt förstå vad som har hänt – och inte bara bli så nyfiken att du klickar dig till att få veta vad som verkligen har hänt.

Men det var inte alls om det jag skulle skriva.

Jag ville bara berätta om de 700 fantastiska journalister som bidrar till att Omni blir den bästa nyhetstjänsten under politikerveckan i Almedalen. Många medier har en mycket stark bevakning av Almedalsveckan. För att inte tala om hur mycket de satsar på att synas på plats i Visby. Jag har själv ordnat med Aftonbladets närvaro ett par år som nyhets- och redaktionschef på Aftonbladet. Och i år slår nog just Aftonbladet alla tidigare rekord: det tält som redan är Almedalens största byggs i år i två våningsplan. Och ungefär så storslaget försöker alla medier satsa på plats i Almedalen. Det är ett fantastiskt jobb som görs på plats. Dygnets timmar räcker inte till att läsa och titta på all journalistik som görs från Almedalen. Förmodligen räcker inte ens resten av semestern till om du (gör inte det...) skulle bestämma dig för att läsa och titta på allt i efterhand.

Det är då – som så många andra gånger – som Omni kommer till fantastisk nytta. Våra 10 redaktörer följer nyhetsflödet från Almedalen sekund för sekund för dig – och sammanfattar i realtid det som händer och det som rapporteras. Vi tar dig till de bästa källorna, analyserna, intervjuerna. Du får alla perspektiven. Efter partiledartalen hittar du inte bara en analys på Omni – utan alla analyser. Hur skötte sig Reinfeldt? Läs vad såväl Melin som Silberstein, Knutson, Ericsson och alla de andra tyckte. Och inte minst – med Omni plockar du upp nyheterna och snackisarna först. Kort sagt: vi guidar dig hela tiden till det bästa av det som de 700 journalisterna på plats i Almedalen rapporterar.

I år flyttar vi dessutom hela redaktionen till ett hus i Visby. Men med vår arbetsmetodik skulle vi egentligen lika gärna ha kunnat sitta kvar på redaktionen eller flytt till någon annan ö (jag tänkte en gång i tiden starta Omni på Bali). Anledningen till att vi flyttar hela Omni till Almedalen är för att det är en väldigt rolig, intressant och givande miljö att vara i. Och inte minst – för att det är ett bra och roligt sätt att jobba ihop som team en sommarvecka. Dessutom hoppas vi förstås hitta ett par tusen nya läsare bland de 30 000 som besöker politikerveckan. Om de nu inte redan alla läser Omni, de som är intresserade av politik brukar numera göra det.

Markus Gustafsson, chefredaktör och ansvarig utgivare

PS. Oj, kolla så fint det ser ut i App Store idag! Inte ens Sommar i P1-effekten hjälper SR förbi Omni.

Nu kan dina vänner testa Omni – utan att logga in

Ett önskemål har varit att kunna testa Omni utan att först logga in. Sagt och gjort: med nya iPhone-versionen kan nya användare börja använda Omni utan att logga in. För att kunna följa ämnen och ställa in nyhetsmix måste man däremot vara inloggad.

Tipsa gärna dina vänner om detta! Nu finns ingen anledning att inte börja testa Sveriges bästa nyhetsapp*!

Vi jobbar förstås på samma funktionalitet för Android. Återkommer när den är klar!

/Markus

*) Inte bara Sveriges bästa! Omni utsågs i april till Europas bästa nyhetstjänst för mobilen av Wan/Ifra.