En blogg om det inre livet på Omni, om vårt nyhetsarbete, om våra utvecklingsprojekt och om våra planer framåt. – Markus Gustafsson, chefredaktör.

Tack alla läsare! Ni gjorde Omni ännu bättre idag

I dag lanserades helt nya Omni. Sveriges bästa nyhetsapp har blivit ännu bättre. Och de som har gjort det möjligt är ni, alla läsare.

Omni har utsetts till både Sveriges och Europas bästa nyhetsapp – och förändrat hur 100 000-tals svenskar läser nyheter. Men det farligaste vi kan göra är att känna oss nöjda. Istället har vi frågat er läsare vad vi kan göra bättre.

Resultatet ser du i de helt nya apparna som lanseras för iPhone och Android i dag.

Nästan 1 500 av er läsare har på olika sätt engagerats i utvecklingen av nya apparna genom tester, enkäter och intervjuer. Ett 20-tal olika prototyper har byggts och testats på läsarna sedan årsskiftet. Det har varit fantastiskt givande att sitta ner med er läsare och se er testa våra prototyper och appar som har växt fram.

Nu under sommaren har dessutom 1 000 av er testkört de nya apparna. Reaktionerna har varit smått översvallande. Enligt läsarundersökningar så upplever en stor majoritet nya apparna som klart förbättrade (och då ska sägas att ni läsare redan gav tidigare appar skyhöga betyg). Framför allt är det designen, strukturen och den tekniska prestandan som ni tycks uppskatta mest.

Den mest iögonfallande förändringen, utöver färg och form, är kanske stjärnan som nu finns framför nyheter och ämnen. Det är med stjärnan som man nu enkelt kan lägga upp sina bevakningar och få pushnotiser om det som intresserar en mest. Och det är bara en av många nya funktioner utifrån er läsares önskemål.

Vi har många att tacka för nya Omni. Och mest av allt är det er läsare. Ert engagemang gjorde idag Omni till en av de världsledande nyhetsapparna.

Men sjävklart ska vi fortsätta att bli ännu bättre, varje dag. Resan med Omni har bara börjat. Så fortsätt att komma med er feedback, fortsätt att säga och skriva vad ni tycker. Vi älskar att få veta, oavsett om det är ris eller ros.

/Markus

PS. Internt på Omni finns det förstås också åtskilliga att tacka. Och alla kan jag omöjligen nämna här, men hela Team Omni har varit engagerade i den här utvecklingen. Extra stort tack till Alexander Nordström som är tech lead och har lett det tekniska arbetet, till Catarina Smedshammar, som är UX-ansvarig och alltid hittar magiska lösningar på alla användarproblem, till Andreas Hultgren, som löst de mest omöjliga knutarna under “huven” och till David Nyman som gett apparna sin fina färg och form. Sist men inte minst stort tack till våra trollkonstnärerna Michał Waśniewski och Daminan Petla som gjort iOS- respektive Android-utvecklingen till ren magi. Tack också Ian Vännman, som jag grundade Omni tillsammans med (och som numera är upptagen med att bygga hela Schibsteds medieplattform utifrån Omni-plattformen) som ritade de första prototyperna och alltid funnits med som bollplank. Tack alla ni, ni är sanna genier!

Sveriges politiker: Aftonbladets ledarsida är bäst – och sämst

Sveriges politiker tycker att Aftonbladets ledarredaktion är landets bästa – och sämsta. Det framgår i Omnis enkätundersökning där över 500 politiker har fått recensera den svenska politikbevakningen. Men bäst ledarskribent tycker de att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är.

Av de 529 politiker som svarade på enkäten om de största tidningarnas ledarredaktioner tyckte 29,5 procent att Aftonbladet har Sveriges bästa ledarredaktion. Silvermedaljör blev Dagens Nyheters ledarredaktion (20,9) procent) och bronsplatsen gick till Svenska Dagbladet (20,7 procent).

Även på den motsatta listan – där politikerna svarade på frågan om Sveriges sämsta ledarredaktion – intog Aftonbladet förstaplatsen med 32,8 procent. Näst sämst tyckte politikerna att Expressens ledarredaktion är.

– Båda svaren borde glädja Aftonbladet. Tidningens ståndpunkt väderas högt, samtidigt som man är en nagel i ögat. En ledarsidas mål är väl rimligen att just utmana, säger Omnis politikredaktör Calle Sandstedt i en kommentar.

På listan över vilka ledarskribenter politikerna tycker är bäst såg det annorlunda ut. Där gick också åsikterna mer isär. På frågan “Vem är Sveriges bästa ledarskribent?” fick Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski flest röster med 13,8 procent. Tvåa på listan blev Göran Greider på Dala-Demokraten med 11,9 procent och trea Svenska Dagbladets politiske chefredaktör Tove Lifvendahl med 10.6%.

Så här svarade politikerna:

”Vilken är Sveriges bästa ledarredaktion?”

  1. Aftonbladet (29.5%)
  2. Dagens Nyheter (20.9%)
  3. Svenska Dagbladet (20.7%)
  4. Dagens Industri (6.3%)
  5. Göteborgs-Posten (5.8%)
  6. Expressen (3.7%)
  7. Sydsvenskan (1.7%)

”Vilken är Sveriges sämsta ledarredaktion?”

  1. Aftonbladet (32.8%)
  2. Expressen (22.5%)
  3. Göteborgs-Posten (12.9%)
  4. Dagens Industri (9.8%)
  5. Svenska Dagbladet (5.8%)
  6. Dagens Nyheter (4%)
  7. Sydsvenskan (3.3%)

Vem är Sveriges bästa ledarskribent?

  1. Peter Wolodarski, Dagens Nyheter (13,8%)
  2. Göran Greider, Dala-Demokraten (11,9%)
  3. Tove Lifvendahl, Svenska Dagbladet (10,6%)
  4. Karin Pettersson, Aftonbladet (7.7%), Katrine Marçal, Aftonbladet (7,7%)
  5. Alice Teodorescu, Göteborgs-Posten 6.9%
  6. Anders Lindberg, Aftonbladet 4,0 %
  7. Per Gudmundson, Svenska Dagbladet 3.8%
  8. Fredrik Virtanen, Aftonbladet 2.7%

De övriga ledarskribenterna som fanns med i enkäten, men som kom längre ner på listan var Ivar Arpi (Svenska Dagbladet), Heidi Avellan (Sydsvenskan), Susanna Birgersson, (Dagens Nyheter), Amanda Björkman (Dagens Nyheter), Henrik Bredberg, (Sydsvenskan), Håkan Boström (Dagens Nyheter), Anna Dahlberg (Expressen), Eric Erfors (Expressen), Eva Franchell (Aftonbladet), Erik Helmerson (Dagens Nyheter), Gunnar Jonsson (Dagens Nyheter), Hanne Kjöller, (Dagens Nyheter), Elsa Kugelberg (Dagens Nyheter), Tobias Lindberg, (Sydsvenskan), Maria Ludvigsson (Svenska Dagbladet), Sakine Madon (Expressen), Ann-Charlotte Marteus (Expressen), Paulina Neuding (Svenska Dagbladet), PM Nilsson (Dagens Industri), Per T. Ohlsson (Sydsvenskan), Ingvar Persson (Aftonbladet), Sanna Rayman (Svenska Dagbladet), Ingrid Runsten (Sydsvenskan), Carl Johan von Seth (Dagens Nyheter), Malin Siwe, (Expressen), Mats Skogkär (Sydsvenskan) och Daniel Swedin (Aftonbladet).

Så gjorde vi undersökningen:

Enkäten skickades per mail till cirka 4 000 svenska politiker. 529 svarade. Mottagarna är ett urval av folkvalda i kommuner, landsting och riksdag samt anställda på partikanslierna, ungdomsförbund och regeringskansliet.

/Markus

Läs mer på bloggen:

Politiker: SR är bäst på politik – Expressen sämst

Politiker: SR är bäst på politik – Expressen sämst

Sveriges Radio har Sveriges bästa politikbevakning, anser Sveriges politiker. Sämst bevakningen har Expressen. Det framgår av Omnis undersökning där över 500 svenska politiker har recenserat den svenska politikbevakningen.

De 529 politikerna som svarade på Omnis enkät har fått ange vilken nyhetsredaktion de tycker har bäst respektive sämst politikbevakning. De har dessutom angett hur hög/låg de uppfattar trovärdigheten för de olika medierna.

– Det är inte en självklarhet att en redaktion ser det som negativt att få ett lågt betyg i en sån här mätning. Det kan ju också vara ett tecken på att man ställer de obekväma frågorna, säger Calle Sandstedt, politik- och utvecklingsredaktör på Omni.

Så här svarade politikerna på frågan ”Vilken redaktion har den bästa politiska bevakningen?”

  1. Sveriges Radio (30,2%)
  2. Sveriges Television (18,5%)
  3. Svenska Dagbladet (13.5%)
  4. Dagens Nyheter (11,7%)
  5. Aftonbladet (5,4%)
  6. Dagens Industri (4,4%)
  7. TV4 (2,0%)
  8. Göteborgs-Posten (1,8%)
  9. Expressen (1,8%)
  10. Sydsvenskan (0,4%)

Så här svarade politikerna på frågan ”Vilken redaktion har den sämsta politiska bevakningen?”

  1. Expressen (33,4%)
  2. Aftonbladet (25,2%)
  3. TV4 (8,6%)
  4. Dagens Industri (6,7%)
  5. Göteborgs-Posten (6.3%)
  6. Sveriges Television (3,2%)
  7. Dagens Nyheter (2,9%) Sveriges Radio (2,9%)
  8. Svenska Dagbladet (2,1%) Sydsvenskan (2,1%)

I undersökningen fick politikerna även ange hur hög de uppfattar de olika mediernas trovärdighet. Frågan var ”Hur hög uppfattar du följande mediers trovärdighet?” och svarsalternativen var ”Låg”, ”Mellan” och ”Hög”.

Klart sämst trovärdighet ansåg politikerna att Expressen har. 61% angav trovärdigheten till ”Låg” och endast 2,2% som ”Hög”. Högst trovärdighet tyckte politikerna att Sveriges Radio har. 70,4% angav deras trovärdighet till hög och 7,6% som låg.

/Markus

Så gjorde vi undersökningen:

Enkäten skickades per mail till cirka 4 000 svenska politiker. 529 svarade. Mottagarna är ett urval av folkvalda i kommuner, landsting och riksdag samt anställda på partikanslierna, ungdomsförbund och regeringskansliet.

Politikerna: Ramberg bästa politiska kommentatorn

Enligt Sveriges politiker är landets bästa politiska kommentator och krönikör Tomas Ramberg på Sveriges Radio. Det framgår av Omnis undersökning av politikernas förtroende för svenska medier och deras politikbevakning. 529 politiker har svarat på enkäten.

Ramberg, som är verksam som inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio Ekot, får 20,3 procent. På andra plats kommer SVT:s Mats Knutson med 17,1 procent av rösterna, följt av kollegan Margit Silberstein på 11,1 procent. Enkäten har skickats till cirka 4 000 politiker och tjänstemän i riksdag, kommun och landsting. Av dem har 529 svarat.

– Vi i medierna brukar ju ofta recensera politikerna och deras insatser. Vi tyckte det var på sin plats att vända på frågan för att ta redan på politikernas syn på den politiska bevakningen, säger Calle Sandstedt, politik- och utvecklingsredaktör på Omni.

Så här svarade politikerna på frågan ”Vem är Sveriges bästa politiska kommentator/krönikör?”

  1. Tomas Ramberg, Sveriges Radio (20.3 %)
  2. Mats Knutson, Sveriges Television (16.1 %)
  3. Margit Silberstein, Sveriges Television (11.1 %)
  4. K-G Bergström, Expressen (9.6 %)
  5. Fredrik Furtenbach, Sveriges Radio (7.1 %)
  6. Marcus Oscarsson, TV4 (7.1 %)
  7. Lena Mellin, Aftonbladet (6.9 %)
  8. Göran Eriksson, Svenska Dagbladet (3.8 %)
  9. Ulf Kristoffersson, TV4 (2.3 %)
  10. Ewa Stenberg, Dagens Nyheter (2.3 %)

Så gjorde vi undersökningen:

Enkäten skickades per mail till cirka 4 000 svenska politiker. 529 svarade. Mottagarna är ett urval av folkvalda i kommuner, landsting och riksdag samt anställda på partikanslierna, ungdomsförbund och regeringskansliet.

/Markus

Omni levererar nyheter till Svenska Dagbladet

I går lanserades nya svd.se som har fått fina recensioner. Nya svd.se är inte byggd på vanligt vis, utan rent tekniskt på "Omni-plattformen". Medieplattformen – som vi utvecklat samtidigt som Omni – är ett bygge utöver det vanliga och är nu på väg att bli hela Schibsteds medieplattform.

En annan rolig nyhet är att vi har kommit överens med Svenska Dagbladet om att Omni ska leverera nyheter till dem. Omni agerar i det här fallet nyhetsbyrå och säljer innehåll till SvD. Läsarna på svd.se kommer att hitta en del Omni-artiklar på ungefär samma sätt som man redan gör det från TT och andra.

Till en början är det ett test, men vi hoppas förstås att det innebär en ännu bättre nyhetsupplevelse för SvD:s läsare. Omni har sedan tidigare en liknande överenskommelse med Aftonbladet som publicerar lokala nyheter från Omni.

/Markus