Omni inifrån

Fem stjärnor anställda på Omni!

Vilket team vi blir inför nästa år! Omni har i dagarna anställt fem nyhets- och utvecklingsredaktörer på Omni. Det är de som – tillsammans med övriga Team Omni – garanterar att du får Sveriges bästa nyhetsapp. Och att Omni utvecklas och blir lite bättre för varje dag.

Inga nya ansikten för oss eller läsarna, men nu med fasta anställningar i Omni! Ett stort och roligt steg för oss.

Här är redaktörerna som har anställts på Omni:

Tre frågor till Calle Sandstedt, nyanställd redaktör på Omni

Namn: Calle Sandstedt

Gör på Omni: Nyhets- och utvecklingsredaktör. Ansvarig för politikbevakningen.

Gjorde innan Omni: Jobbade knappt fyra år på Svenska Dagbladet som nyhetsredaktör. Innan dess på Sydsvenskan.

Du håller i politikbevakningen på Omni. Vad gör Omni till den bästa nyhetstjänsten om politik?

– Att vi snabbt och träffsäkert berättar för världen vad som är viktigast just nu, och på ett unikt sätt kan sammanföra flera olika perspektiv och ingångar till en bättre helhetsbild. Ingen annan nyhetstjänst vandrar lika lättfotat och prestigelöst mellan högt och lågt, fint och fult eller snabbt och långsamt.

Vad tror du Omni är om ett år?

– Om ett år hör man inte bara ordet ”Omni” som en viskning i riksdagen eller på tidningsredaktionen. Om ett år har Omni seglat upp att bli en av de absolut största nyhetstjänsterna, och känns då lika självklar för såväl läraren, Ica-handlaren som pr-strategen.

Hur ska du fira jul?

– Jag inleder min vana trogen självaste julafton med ett arbetspass, och avslutar den med en julklapp och lite grönkål i någon form.

Tre frågor till Josefin Pehrson, nyanställd redaktör på Omni

Namn: Josefin Pehrson

Gör på Omni: Nyhets- och utvecklingsredaktör. Arbetar med utveckling av hur Omni kan bli bättre på bakgrund och sammanhang.

Gjorde innan Omni: På Omni sedan i våras. Innan dess tre år som nyhetsreporter på Svenska Dagbladet.

Du har under flera år varit nyhetsreporter på Svenska Dagbladet. Hur skiljer sig jobben åt?

– Omni är en mycket mindre redaktion och här måste man själv ständigt fatta beslut om allt från nyhetsprioriteringar till etiska frågor kring publiceringar. På ett sätt är det som att kombinera delar av reporterrollen med att vara redaktör och nyhetschef.

Hur skulle du beskriva Team Omni?

– När allt ska gå snabbt men samtidigt vara korrekt och fördjupande är kollegorna en helt nödvändig livlina. Arbetet bygger på den hjälp och pepp som vi ger varandra både IRL och i den chatt där det nästan alltid är någon inloggad oavsett tid på dygnet.

Du börjar ofta klockan 05 på morgonen. Hur gör man för att orka upp klockan 04?

– Ärligt talat trodde jag det skulle vara svårt, men från att ha sett mig själv som en nattuggla tycker jag det är rätt härligt att vara den där endaste tomten som är vaken. Fast oftast går det inte så många minuter från det att väckarklockan ringer tills jag är på väg – mackor och tandborste får följa med till jobbet.

Tre frågor till Elin Joleby, nyanställd redaktör på Omni

Namn: Elin Joleby

Gör på Omni: Nyhets- och utvecklingsredaktör. Håller just nu i våra ständigt återkommande intervjuer med läsarna.

Gjorde innan Omni: Har jobbat ett år på Omni, innan dess Sveriges Radio och TV4/Nyhetsbolaget.

Din bakgrund är TV4 och bla reporter och producent på Sveriges Radio. Vad gör du på Omni egentligen?

– Haha, jo men Omni är väldigt mycket vad jag vill ha av en arbetsplats: högt i tak, ungt och kreativt och i ständig utveckling. Jag är på Omni för att jag tycker det är grymt kul att få vara en del av det och för att jag gör ett bra jobb, förhoppningsvis.

Hur stort kan Omni egentligen bli?

– Med tanke på vilken uppskattning vi får från dem som upptäckt Omni, och hur många som ännu inte gjort det: hur stort som helst!

Berätta nu, vad vet inte läsarna om oss på Omni?

– Hmm, kanske att vi teambildade i höstas genom att köra ice bucket challenge i en hotelldusch i Krakow?

Tre frågor till Ines Micanovic , nyanställd redaktör på Omni

Namn: Ines Micanovic

Gör på Omni: Nyhets- och utvecklingsredaktör. Ansvarig för Omnis närvaro i sociala medier.

Gjorde innan Omni: Har jobbat ett år på Omni, innan dess Smålandsposten och Sveriges Radio.

Du pratar bosniska med dina föräldrar och engelska med din sambo. Är det viktig att vara duktig på språk på Omni?

– Ja, det är jätteviktigt. Vi bevakar nyheter från hela världen och då gäller det att ha koll på de utländska medierna. Man måste snabbt kunna förstå och översätta till en svensk nyhetstext.

Vad är det bästa med att jobba på Omni?

– Att det går så snabbt. Om vi vill förändra något så gör vi det. Vi är en startup och alla får vara med och påverka. Det gillar jag. Sedan är det också häftigt att få jobba på ett företag som förstår och hänger med i den digitala utvecklingen. Det är kul att få vara med om det.

Du reser mycket. Vilket är favoritplatsen på jorden?

– Tre platser jag skulle åka tillbaka till: Shanghai, Kyoto och Buenos Aires. Men inget ställe i världen slår Kroatien. Nu är jag visserligen jäv, efter att ha spenderat min barndoms somrar där. Men havet, lukten och maten. Det finns inget bättre.

Tre frågor till Oscar Nelson , nyanställd redaktör på Omni

Namn: Oscar Nelson

Gör på Omni: Nyhets- och utvecklingsredaktör. Ansvarig för sportbevakningen.

Gjorde innan Omni: Har jobbat två år på Omni, innan dess reporter på Aftonbladet och innan dess reporter på Metro.

Du har tidigare varit reporter på Aftonbladet. Hur skiljer sig jobben?

– Omni har mer morgontidningsprofil än Aftonbladet, det är en skillnad. Sen åker jag inte ut på jobb eller gör intervjuer längre utan arbetar mer som mobilredaktör med utvecklingsansvar. Chefsleden är också färre på Omni än tidigare redaktioner jag har varit på.

Du är sportansvarig på Omni. Hur kan Omni leverera på löftet om alla perspektiv på sporten?

– Omni blir riktigt bra på sporten runt stora mästerskap. Vi är ungefär som när SVT får arrangera fotbolls-VM och OS – det blir världsklass. Tack vare våra tekniska lösningar kan vi bland annat snabbt fånga upp nyheter från internationella medier.

Du livnärde dig ett tag som tidningsförsäljare i Berlin. Hur gick det?

– Tiden som tidningsförsäljare var lärorik och mycket ångestfylld. Tjänade 1,50 euro på varje såld tidning, som jag sålde genom att gå fram till folk på stan. Lönen blev inget vidare. En månad blev jag haffad av polisen för att ha cyklat mot rött och fick en böter på 80 euro. Bötern i kombination med tidningslönen gjorde att jag snabbt bytte jobb till en i sammanhanget välavlönad tjänst som "nisse" på en nattklubb.

/Markus

PS. Titeln nyhets- och utvecklingsredaktör kommer sig av att på Omni jobbar alla med utveckling av produkten. Hela tiden. Förutom att arbeta operativt vid desken som redaktör/nyhetschef/reporter, så har alla dedikerad tid till att arbeta med utveckling. Alla redaktörer lägger minst 10 procent av arbetstiden på utveckling, oftast i samspel med läsarna.

Omni inifrån. En blogg om det inre livet på Omni, om vårt nyhetsarbete, om våra utvecklingsprojekt och om våra planer framåt. – Markus Gustafsson, chefredaktör.